Offentlig PhD-prosjekt

 Kommunerommet


Kommuneplanens Samfunnsdel basert på Sivilsamfunnsstrategien; «Samskaping i Arendal» og FNs 17 Bærekraftmål.

Dette caset handler om sivilsamfunnsstrategien; «Samskaping i Arendal», som grunnlag for utarbeidelsen av Kommuneplanens samfunnsdel. I planstrategien for Arendal kommune 2015-2019 er det påpekt i innledningen at de samfunnsmessige målene i den overordnede kommuneplanen bør revideres for å bedre samhandle med innbyggerne og sivilsamfunnets ønsker og behov, og politikere og administrasjonen i kommunen ønsker å samarbeide og involvere sivilsamfunnet i denne prosessen. Det er en mer abstrakt prosess enn prosesser knyttet til utarbeidelse av arealplaner.

Den siste overordnede samfunnsplanen ble implementert i 2012, men uten bred involvering i prosessen med å definere mål for kommunen som helhet, og for fremtidig utvikling som sådan. Det som ble vedtatt var etableringen av samarbeidsprosjektet « Med Hjerte For Arendal», basert på et ønske om å etablere en felles møteplass for kunnskapsdeling og innsats for å gjøre Arendal til et bedre sted å bo for alle.

Jeg har kalt dette caset  «Kommunerommet» eller «Demos-rommet» fordi det handler om rammene for innbyggernes fremtid på mange måter, for hvilken innflytelse de har på utformingen av mål og strategier, som kanskje ikke er utviklet på den mest demokratiske og informative måten. Kommunens planutvalget og bystyret har derfor utarbeidet en strategisk plan for denne prosessen, en sivilsamfunnsstrategi; «samskaping i Arendal», hvor erfaring fra ressursmobilisering i prosjektene Med Hjerte For Arendal har dannet grunnlag for å vedta prinsipper for en samarbeidende, samskapende og involverende planleggingsprosess. Kommuneplanens samfunnsdel som er under revisjon er basert på FNs bærekraftmål, og tema og mål som skal prioriteres sammen med innbyggerne .

Prosessen med rulering av kommuneplanens samfunnsdel startet i slutten av 2018. Arbeidsgrupper fra administrative og politiske grupper og fra organisasjonene har samarbeidet i hele prosessen, og jeg har deltatt gjennom aksjonsforskning. De overordnede forskningsspørsmålene for PhD-prosjektet vil bli adressert også i dette caset, og intervju, dokumentanalyse og detaljert gjennomlesning av relevante prosjekt- og planleggingsdokumenter vil bli gjennomført og analysert. Deltakelse både i prosessen og gjennom metodene for innsamling av data, innsamling av historiske fortellinger og diskusjon av nye fremtidige fortellinger skal legges til rette for som del av dette PhD-prosjektet og aksjonsforskningen knyttet til denne prosessen. Mange verksteder har blitt gjennomført med stort engasjement, i tillegg til en studietur til Aarhus 12.-13. Mars 2018 for arbeidsgruppene. Ulike metoder og verktøy vil bli testet ut i mobiliseringsprosessen og datainnsamlingen, inklusivt et digitalt folkemøte som holdes åpent fra oppstart frem til planforslag. Prosjektet ønsker å undersøke hvordan erfaringen fra pågående mobiliserings- og planleggingsprosesser kan inspirere og lede frem til en ny form for ledelse av, og innhold i, den nye samfunnsplanen i Arendal. FN’s bærekraftsmål ønskes nedskalert til lokalt nivå, og man søker en felles forståelse for hvordan man oppnår bærekraftige resultat, kvalitet og attraktivitet.