Offentlig PhD-prosjekt

 Sentrumsrommet


Konteksten for dette caset er Arendals sentrum og området utpekt for det nasjonale pilotprosjektet «Levende lokaler» i en del av det historiske sentrum, Torvkvartalene, hvor mange bygninger og butikker var tomme i 2015. Den pågående planen for hele sentrum er i en tidlig fase, og det pågår kartlegging av interessenter og interesse-grupper. Samtidig jobber planavdelingen i samarbeid med næringsavdelingen, PhD kandidaten og ulike arbeidsgrupper, med nye tilnærminger og metoder for bredere involvering av samskaping med innbyggerne.

Tomme butikker og bygninger var karakteristisk for det historiske sentrum i 2015, som et resultat av både utviklings- og planbeslutninger, markedssituasjonen og en bilbasert utvikling gjennom de senere ti-årene. Kjøpesentre er etablert utenfor sentrum, og bidrar til å etterlate byens sentrum med tomme butikker og bygninger. En kompleksitet i eierstrukturen, et vanskelig arbeidsmarked og mangel på investeringskraft har gjort markedssituasjonen for nye virksomheter vanskelig generelt i sentrum av Arendal. De siste to til tre årene har det vært en stor forandring mot en positiv utvikling, spesielt i sammenheng med det nasjonale pilotprosjektet «Levende Lokaler».

For å øke kunnskapsnivået om samarbeid og samskapende prosjekter knyttet til plan-og utviklingsprosjekt og plan- og bygningsloven, søkte Arendal kommune om å bli en av tre pilotkommuner i det nasjonale pilotprosjektet «Levende lokaler», initiert av Norges senter for arkitektur og design, DOGA. Formålet med prosjektet har vært å fylle tomme butikker og bygninger i sentrum av byene, og dermed bekjempe og forhindre stagnasjon og «sentrumsdød». Prosjektet har vært et samarbeid mellom de tre pilotkommunene Arendal, Lærdal og Tromsø, og en referansegruppe bestående av relevante rådgivere, fagfolk og organisasjoner, følgeforskere, kunstinstitusjoner, paraplyorganisasjonen for frivillige i Norge, Frivillighet Norge, og DOGA. Jeg ledet dette prosjektet i Arendal i hoveddelen av gjennomføringsfasen, og bidro også innledningsvis til søknaden og tilnærmingene som ble foreslått der.

Partnergruppen og andre involverte aktører har samarbeidet for å utvikle strategier og verktøy som norske kommuner kan bruke til å håndtere tomme butikker og bygninger, og vitalisere sentrum av byen. Prosjektet «Levende Lokaler» løp fra 2016 til høsten 2018. Det var ment å gi et forskningsgrunnlag for hvordan mellomstore kommuner kunne bidra med innovasjon og tiltak basert på samarbeid mellom offentlig, privat og frivillig sektor. Pilotprosjektet i Arendal har vært et samarbeid mellom Med Hjerte For Arendal-nettverket , Arendal Kultur Forum, Sentrumsselskapet Arendal By AS og Arendal kommune. Dette prosjektet danner også grunnlag for kommunens arbeid med områdesplan for bysentrum-Arendal 2023.

Denne case-studien som en del av min offentlig sektor PhD er knyttet til aksjonsforskningen av «Levende lokaler» og den pågående prosessen knyttet til sentrums-planen. Jeg vil undersøke resultatene av det nasjonale pilotprosjektet og mobiliserings- og kommunikasjonsmetoder knyttet til det, og hvordan ulike aktører har vært involvert i prosessene og løsningene. Jeg ser også på initiativ og tiltak knyttet til ønsket om re-etablering av kanalene i Arendal , det kulturelle årlige arrangementet «ByNatt», initiativ knyttet til re-vitalisering av offentlige byrom, og nye metoder testet ut for å involvere og samarbeide med innbyggerne. Som en del av sentrums-planarbeidet og aksjonsforskningen, er en gruppe fra Arendal bestående av leder av planprosessen, seniorrådgiver i næringsavdelingen og undertegnede som aksjonsforsker med i nettverket «Placemaking in the Nordics». Her skal vi sammen med andre nordiske aktører bringe frem eksempler og metoder for god steds-og byromsutvikling i Norden, gjennom perioden fra mai 2019 til og med februar 2020.

Jeg vil besvare de viktigste forskningsspørsmålene gjennom et fleksibelt forskningsdesign: gjennomføre intervju med ulike aktører (strategisk utvalg), dokumentanalyse, gjennomgang av forskningsrapporter, deltagelse gjennom aksjonsforskning, og refleksjoner knyttet til nye metoder og verktøy som brukes. Videre ønsker jeg å bringe frem eksempler på resultatene knyttet til bærekraft i prosesser og utfallet av prosessene, og belyse perspektiver på stedskvaliteten opplevd og evaluert av deltakerne i disse prosessene.

Case-studien vil være basert på analytiske perspektiver som stedsutvikling “placemaking”; med kategorier som stedsforming, stedsledelse, stedsforvaltning, steds-kommunikasjon og stedsinnovasjon. Sosial kapital, kultur- og ressursperspektiv, og graden av deltakelse og samskaping for ulike aktører er andre viktige analytiske tilnærminger.

Sentrumsinnspill -Innbyggerstemmer om Arendal Sentrum 2015-2020:

Film & foto av Sentrumsrommet ved oppstart av PhD-prosjektet (2017/2018)

Film & foto av Sentrumsrommet fra desember 2019

Fløyheia

Torvet

Grandgården

Tyholmen

Film & foto av Sentrumsrommet fra Juli 2020

Barbu park

Kanalplassen Kittelbukt-parkering

Thing Hai og Thorsengården

Fløyheia

Kunnskapshavnen - Pollen

Tyholmen fergekai

 

Aktuelt